Budúcnosť ÚVN Ružomberok ?

Diskusia o prípadnom zrušení ÚVN Ružomberok nabrala určité obrátky, pretože po skúsenostiach s rušením iných vojenských organizácií nás nemôže nechať ticho. Pred 10 dňami som navštívil po dlhom čase  nemocnicu, kde ma vyliečili ešte piočas štúdia na vysokej vojenskej škole z ťažkej choroby zásluhou už nebohého primára neurológie MUDr. Preča. Tu som sa dozvedel, že výmenami riaditeľov zaspal rozvoj nemocnice po technickej stránke, modernizovaním vyšetrení modernou, i keď drahou technikou. Prešiel som si nemocnicou, aj si zaspomínal a videl som len samych civilov, starších ľudí, dôchodcov, ale aj deti. Čo je určite správne, ale nikde som nevidel vojaka našich OS SR v rovnošate... asi sa možno za ňu hanbia... Ale nie o tom chcem písať - vyšetrili ma aj bez objednania a dohodli ďalší postup. Veľká spokojnosť...
  
 V pondelok, 20.11.2017 som bol na prijatí ministrom obrany SR pánom P. Gajdošom, generálporučíkom v.v. Okrem iného som sa opýtal práve na existenciu a budúcnosť ÚVN Ružomberok. Odpoveď generála a ministra v jednej osobe bola jednoznačná a určujúca pre nás všetkých - ÚVN je a bude ďalej existovať, rušiť sa nebude a ministerstvo má záujem na jej modernizácii. Nielen pre vojakov a občanov blízkeho regiónu okolo mesta Ružomberok, ale aj zo strategického hľadiska. "A preto netreba mať obavy, nechápem tie rôzne reči bez overenia si skutočného stavu," dodal na záver k tejto téme minister obrany SR P. Gajdoš.
  
 A  ja mu verím. Verím, že aj nás, už vojakov vo výslužbe, v dôchodku, či v zálohe nesklame a počas svojho pôsobenia na poste ministra nedôjde k tomu, ako to bolo s nemocnicou v Bratislave. Precestoval som veľa po svete, aj k armádam štátov NATO - nikde si nedovolili zrušiť vojenskú nemocnicu... Ale Slovensko bolo v nedávnej minulosti v Bratislave opäť výnimkou aj zásluhou iného ministra bývalého vojaka... Takže, vážení páni, dôchodcovia, profesionálni vojaci, zatiaľ všetko ostáva po starom a treba využiť služby tejto najlepšej nemocnice na Slovensku podľa posledného hodnotenia. Ak sa niečo bude meniť, verím, že sa budeme zase organizovať, aby sme vyjadrili aj náš názor, názor vojenskej verejnosti. Aj na webovej stránke Vojenského veterána Bratislava.
  
 plk. v.v. Ing. Ivan Kvačkaj